• darkblurbg
  • darkblurbg

Persbericht 30-03-2015

Klik hier voor pdf-document (3 A4).

PERSBERICHT 
Foundation IMAGINE Life Sciences - Delft, 3 MAART 2016

Scholieren in Finale beste biotechnologische oplossing voor problematiek in ontwikkelingslanden 

Op donderdag 21 april 2016 presenteren middelbare scholieren uit het hele land hun biotechnologische project tijdens de Grote Finale van de IMAGINE Scholierencompetitie in Naturalis, te Leiden.

Op deze dertiende editie van de IMAGINE Scholierencompetitie strijden zes groepen scholieren voor de hoofdprijs: een reis naar een ontwikkelingsland. In de aanloop naar deze wedstrijd hebben leerlingen in hun profielwerkstuk een innovatief idee van een wetenschapper in Life Sciences & Technology uitgewerkt tot een business plan, specifiek gericht op de problematiek in ontwikkelingslanden. Ze presenteren hun business plan tijdens de finale voor een vierkoppige jury, bestaand uit experts op het gebied van (bio)technologie en duurzaam ondernemen. 
Naast de finalisten heeft IMAGINE ook vijf ‘eervolle vermeldingen’ uitgenodigd; zij zullen hun idee via een poster tonen en maken hiermee kans op een leuke prijs. 
De Finale en postertentoonstelling vinden plaats op donderdag 21 april 2016 in het Naturalis, te Leiden van 12.30 tot 17.30 uur. 

De finalisten die een presentatie houden dit jaar zijn (in willekeurige volgorde):

•  Scholieren Raghed Halawani, Tim van Steekelenburg, Thomas Vu en Yinglan Zhou van het Stanislas College Westplantsoen in Delft met hun profielwerkstuk “Traspiration”. Hun idee: het creëren van lokale koelruimtes in India door gebruik te mkaen van transpiratie van planten. Zij zijn begeleid door wetenschappers Henk Jonkers & Damian Palin van de Technische Universiteit Delft.

•  Scholieren Tessa Mennink, Lisanne Peters, Carmen Swiers en Bram Klein Wentink van het Ludger College in Doetinchem met hun profielwerkstuk “The Macro Power of Micro-algae”. Hun idee: door middel van algen, schoon drinkwater en voedingssupplementen aanbieden in Gambia. Zij zijn begeleid door wetenschappers Ben van den Broek & Dorinde Kleinegris van AlgaePARC en Universiteit Wageningen.

•  Scholieren Gezina Mulder, Lotte Donker, Maaike Hakkert en Nienke Heida van OSG Sevenwolden Fedde Schurer in Heerenveen met hun profielwerkstuk “An Idea in a Nutshell”. Hun idee: het gebruik van de Jatropha noot, waarbij zeep en oesterzwammen worden geproduceerd in Nepal. Zij zijn begeleid door wetenschapper Marc van der Maarel van Rijksuniversiteit Groningen.

•  Scholieren Louise ten Harmsen van der Beek, Eline Peeters, Melanie Reijnaers en Carlijn Serno van het Gertrudiscollege in Roosendaal met hun profielwerkstuk “A Fruitful Future”. Hun idee: het inkomen van vrouwen stimuleren door de Macauba palm te gebruiken voor verschillende producten, zoals biobrandstof, in Brazilië. Zij zijn begeleid door wetenschapper Solange Mussatto van de Technische Universiteit Delft.

•  Scholieren Nina van der Klauw en Juul van Lierop van het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem met hun profielwerkstuk “Seaweed as a New Source of Food”. Hun idee: Het oprichten van een duurzame zeewierboerderij in Namibië. Zij zijn begeleid door wetenschappers Willem Brandenburg en Julia Wald van Universiteit Wageningen.

•  Scholieren Katja Schmahl, Nikki Louwerse, Yza de Ridder en Stef Siekman van het GSG Leo Vroman in Gouda met hun profielwerkstuk “Wall-nut; the solution in a nutshell”. Hun idee: de Jatropha plant gebruiken om erosie tegen te gaan en gelijktijdig biobrandstof en zeep te produceren in Ethiopië. Zij zijn begeleid door wetenschapper Marc van der Maarel van Rijksuniversiteit Groningen.

 

De Eervolle Vermeldingen die een poster tonen dit jaar zijn (in willekeurige volgorde):

•  Scholieren Iris van Geel, Anemoon Drinkwaard, Bram van Leeuwen en Lieke Verhoeven van het Willem van Oranje College in Waalwijk met hun profielwerkstuk “CrackGuard” over het monitoren van scheuren in bruggen in Nepal. Zij zijn begeleid door wetenschapper Menno van der Horst van de Technische Universiteit Delft.

•  Scholieren Sanne Roovers en Salomé van Stuivenberg van Laar en Berg in Laren met hun profielwerkstuk “DEEDAC” over DEtectie, EDucatie en ACceptatie van lepra via een lab on a chip in Indonesië. Zij zijn begeleid door wetenschappers Jan Eijkel, Mathieu Odijk, Wouter Olthuis en Loes Segerink van Universiteit Twente.

•  Scholieren Viviënne van der Werf en Angelique Savelberg van Het College in Weert met hun profielwerkstuk “Rain does not Fall on one Roof Alone” over het maken van waterafstotende huizen in Nepal. Zij zijn begeleid door wetenschapper Mark van Loosdrecht van de Technische Universiteit Delft.

•  Scholieren Kim van den Handel en Marit Wismeijer van het RSG Broklede in Breukelen met hun profielwerkstuk “Fusarium’s Fascinating Furious Fungicides” over de bestrijding van de panamaziekte van banaan in de Filipijnen. Zij zijn begeleid door wetenschappers Gert Kema en Harold Meijer van Universiteit Wageningen.

•  Scholieren Maaike Mineur, Ivo van Zelm, Matthijs Crouwers en Iris van Oosten met hun profielwerkstuk “Rewater your World” over een regenwaterzuiveringsmethode door middel van olivijn in Frans Guyana. Zij zijn begeleid door wetenschapper Olaf Schuiling van Universiteit Utrecht.

 

Door deel te nemen aan de IMAGINE Scholierencompetitie maken leerlingen op een inspirerende en fascinerende manier kennis met Life Science & Technology, en leren ze hoe ze in dit vakgebied een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij.

De Scholierencompetitie wordt elk jaar georganiseerd vanuit Stichting IMAGINE Life Sciences en bestaat inmiddels dertien jaar.

 

Over Stichting IMAGINE Life Sciences
Stichting IMAGINE Life Sciences legt een link tussen wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en ontwikkelingssamenwerking. Jaarlijks organiseert ze de IMAGINE Scholierencompetitie, voor ambitieuze scholieren en vooraanstaande wetenschappers die een verschil willen maken. Scholieren werken in hun profielwerkstuk een projectvoorstel/idee van een wetenschapper in Life Science & Technology uit tot een businessplan. Met als doel: nuttige en betaalbare toepassingen van technologie in een ontwikkelingsland. 

Stichting IMAGINE Life Sciences: 
•  Laat leerlingen op een inspirerende en fascinerende manier kennismaken met Life Sciences & Technology, draagt bij aan het voortgezet onderwijs en toont leerlingen hun kansen voor de toekomst.
•  Laat zien aan het publiek wat de huidige uitdagingen in wetenschappelijk onderzoek zijn en toont hoe wetenschap een bijdrage kan leveren aan de maatschappij.
•  Daagt wetenschappers uit om hun kennis te delen met een nieuwe generatie en om hun expertise in te zetten om mensen in ontwikkelingslanden te helpen aan kennis en welvaart.

 

EINDE PERSBERICHT
---------------------------------------------------------------- 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie: 
Voor meer informatie over Stichting IMAGINE Life Sciences of de IMAGINE Scholierencompetitie kunt u contact opnemen met de projectmanager: Dhr. Frank Sekeris. 
E: info@foundation-imagine.org 
T: 015-278 50 11
M: 06-55 39 33 63
Of kijk op www.foundation-imagine.org en onze Facebookpagina.