• darkblurbg
  • darkblurbg

...Marleen Schuijer?

Marleen stond in de finale van de Imagine scholierencompetitie in 2010 met het onderwerp “Biobag”.  Op dit moment volgt ze de master Biological Sciences aan de Uva.

Tijdens de competitie
Kun je jouw project beschrijven?
Ons project draaide om een relatief eenvoudige technologie: het winnen van biogas uit afval. Boeren op het platteland van Guatemala produceren veel afval, dat ze vervolgens dumpen in de rivier. Daarnaast koken ze op houtskool, wat erg slecht is voor de luchtwegen. Wij hebben een biozak ontwikkeld waarin boeren hun afval kwijt kunnen en vervolgens met het gas dat daarbij vrijkomt kunnen koken. Sinds twee jaar wordt dit project uitgevoerd in Colombia.

Wat waren de beste én moeilijkste momenten tijdens de competitie?
Er zijn vele mooie momenten: zakken mest van de kinderboerderij naar ons schoolgebouw slepen, het biologielokaal verstikken met zwavellucht, de beveiliging van de ReeHorst overhalen om op het finale-podium een vuurtje te stoken, en natuurlijk het NK barbecueën winnen!

De grootste uitdaging was het in elkaar knutselen van de zak. We hadden zelf nog nooit met zo’n installatie gewerkt, dus het was een flinke uitdaging om de goede materialen te vinden en het geheel op de juiste manier in elkaar te zetten.

Na de competitie
Welk inzichten heb je bij Imagine opgedaan?
Ik heb vooral geleerd dat je simpel moet blijven denken: zo’n zak lijkt een heel eenvoudig idee, maar in praktijk brengt het genoeg moeilijkheden met zich mee. Dit heeft mij heel erg geholpen bij het uitvoeren van andere projecten.

Hoe kijk je terug op de competitie, en welk advies zou je aan de huidige en toekomstige deelnemers willen geven?
Blijf doorzetten! Wij hadden soms geen idee wat de bedoeling was, of hoe we het moesten aanpakken. Maar uiteindelijk lukt het toch en ben je extra trots op jezelf dat je het helemaal op eigen houtje voor elkaar hebt gekregen.

Tot slot
Het schrijven van een profielwerkstuk bij Imagine is een absolute aanrader. Je leert niet alleen hoe je een onderzoek moet uitvoeren, maar ook hoe je deze moet omvormen tot een echt project en moet verkopen aan een publiek. Dat zijn vaardigheden die je later in je carrière hard nodig gaat hebben!