• darkblurbg
  • darkblurbg

Over de wedstrijd

Het project is helaas tot een einde gekomen. Aanmelden voor de wedstrijd is dus niet meer mogelijk vanaf 2024.

Imagination at Work - Research & Innovation is een wedstrijd voor havo- en vwo-leerlingen die een profielwerkstuk willen maken rondom het thema duurzaamheid. 

Experts uit de chemie en life sciences, werkzaam bij universiteiten en bedrijven, leveren een kader aan waarbinnen leerlingen hun eigen ontwerp- of onderzoeksopdracht vormgeven. Het thema van de wedstrijd is duurzaamheid en de projecten hebben raakvlakken met onderwerpen als voeding, klimaat en energie. Op basis van je resultaten bedenk je hoe jouw onderzoek bij kan dragen aan een duurzaamheidsvraagstuk.

De leescommissie bepaalt welke groepjes door mogen naar de finale in april. Tijdens de finale presenteren de beste groepjes hun project voor een professionele jury. De jury bepaalt het winnende groepje.

Elk jaar doen er experts mee uit het bedrijfsleven en van de universiteiten. De onderwerpen van de vorige edities vind je hier. 


De winnaars ontvangen €500,- p.p. aan collegegeld!

 

Wedstrijdverloop 

Voorjaar

In mei schrijf je je in voor de competitie. Inschrijven gebeurt in groepen van 2-4 personen. Je schrijft een motivatiebrief en geeft een top 3 door van onderwerpen die je interessant lijken. De onderwerpen worden in mei geplaatst op deze website. Voor de zomervakantie hoor je of je geselecteerd bent voor de wedstrijd en welk onderwerp jullie is toegewezen. 

September: Kick-off

In september start de wedstrijd met de Kick-off. Tijdens deze bijeenkomst zijn alle deelnemende leerlingen en geïnteresseerde docenten aanwezig. Ook de deelnemende experts zijn van harte welkom. Op deze dag krijg je informatie over het verloop van de wedstrijd en de do's & dont's bij het maken van een profielwerkstuk. Na de Kick-off ontvang je een handleiding via de mail. Hierin staat in detail beschreven wat de verschillende wedstrijdonderdelen zijn, wat de verwachtingen zijn en meer informatie over de beoordelingscriteria voor het verslag.

Bekijk de inspirerende lezing die Prof. Kitty Nijmeijer gaf tijdens de Kick-off 2018-2019. 

Oktober: Meet & Greet

Je plant zelf een afspraak met de expert in. Tijdens de Meet&Greet leren de leerlingen de expert en het onderzoek kennen. Samen met de expert bedenken de leerlingen een onderzoeksvraag en bijbehorend practicum.

Oktober: workshop onderzoek doen

In oktober krijg je een workshop onderzoek doen. Hier leer je onder andere welke type onderzoek er bestaan en hoe je deze op een wetenschappelijk verantwoorde manier uitvoert. Er wordt ingezoomed op het opstellen van een goede onderzoeksvraag en ervaart met praktische opgaven de belangrijkste aspecten van het opzetten van een goed onderzoek. Ook wordt er aandacht besteed aan het schrijven van een wetenschappelijk verslag.

November: practicum

In november voer je een practicum uit op het lab samen met de expert. Dit practicum duurt circa 0.5 dag. Op basis van de resultaten ga je aan de slag met het schrijven van het verslag.

November: workshop duurzaamheid

In november krijg je een workshop duurzaamheid. Hier leer je onder andere welke duurzaamheidsvraagstukken op dit moment spelen en welke aspecten er allemaal bij komen kijken. De bedoeling is dat je aan het einde van deze cursus een plan van aanpak hebt voor je project. Je bedenkt hoe jouw onderwerp een bijdrage kan leveren aan een duurzaamheidsvraagstuk.

Februari - Deadline en beoordeling

De 1e maandag van februari om 12:00 uur is de deadline. Je levert je verslag in bij C3. Het technische gedeelte van het verslag en het werkproces worden beoordeeld door de expert. Het verslag wordt beoordeeld door een leescommissie. De beste deelnemers gaan door naar de finale en mogen presenteren voor het publiek. De overige deelnemers mogen een posterpresentatie houden over hun project.

Maart: presentatietraining

Om de finalisten goed voor te bereiden op de finale krijgen finalisten een cursus presenteren. Hier krijg je tips over hoe je een goede presentatie houdt en krijg je tijd om de presentatie te oefenen.

April: finale

De Grote Finale is het beslissende moment: Wie wint Imagination at Work - Research & Innovation? De finalisten presenteren hun ontwerp of onderzoek voor een vakjury en familie en beantwoorden vragen. De jury bepaalt van welke leerlingen het werkstuk en presentatie het beste aan de gestelde criteria voldoen. Het winnende groepje ontvangt €500,- p.p. aan collegegeld! Het groepje met de beste poster wint een trip naar een duurzame onderneming.