• darkblurbg
  • darkblurbg

Over Imagination at work - Research & Innovation

Imagination at work - Research & Innovation is een wedstrijd voor havo- en vwo-leerlingen die een profielwerkstuk maken. 

Experts uit de chemie en life sciences werkzaam bij universiteiten en bedrijven leveren context waarbinnen leerlingen hun eigen ontwerp- of onderzoeksopdracht vormgeven. In de opdracht werken de leerlingen met de technologieën die de experts zelf toepassen. Het thema van de wedstrijd is duurzaamheid en de projecten hebben raakvlakken met onderwerpen als voeding, klimaat en energie. Op basis van de resultaten in het lab bedenken leerlingen hoe deze technologie bij kan dragen aan een duurzaamheidsvraagstuk.

Een jury bepaalt welke groepjes door mogen naar de finale in april. Tijdens de finale presenteren de beste groepjes hun project voor een professionele jury. De jury bepaalt het winnende groepje.

De winnaars ontvangen €500,- p.p. aan collegegeld!

 

Wedstrijdverloop 

Oktober: Kick-off

Op dinsdag 2 oktober start de wedstrijd met de kick-off. Tijdens deze bijeenkomst zijn alle deelnemende leerlingen en geïnteresseerde docenten aanwezig. Dit jaar is er een speciale openingslezing rondom duurzaamheid van Prof.Dr. Kitty Nijmeijer van de TU Eindhoven. Ook de deelnemende experts zijn van harte welkom om te komen. Op deze avond krijgen de leerlingen ook informatie over het verloop van de wedstrijd en de do's & dont's bij het maken van een profielwerkstuk. Na de kick-off ontvangen de leerlingen een handleiding via de mail. Hierin staat in detail beschreven wat de verschillende wedstrijdonderdelen zijn, wat er verwacht wordt van de leerlingen, welke begeleiding ze krijgen en wat de beoordelingscriteria voor het werkstuk en de presentatie zijn.

Bekijk hier de inspirerende lezing die Kitty Nijmeijer gaf tijdens de kick-off. 

September / oktober: Meet & Greet

In september krijgen de leerlingen te horen aan welke expert ze gekoppeld zijn. Van c3 ontvangen ze de contactgegevens van de expert. De leerlingen regelen vervolgens zelf de eerste ontmoeting met de expert. Tijdens deze ontmoeting leren de leerlingen de expert en het onderzoek kennen. Samen met de expert bedenken de leerlingen een onderzoeksvraag en bijbehorend practicum.

November: practicum

In november voeren de leerlingen het zelfbedachte practicum uit in het lab samen met de expert. Dit practicum neemt zo'n één tot twee dagen in beslag. Op basis van de resultaten gaan de leerlingen aan de slag met het verslag.

November: cursus duurzaam ondernemen

In november krijgen de leerlingen een workshop duurzaam ondernemen. Hier leren ze onder andere welke duurzaamheidvraagstukken op dit moment spelen en hoe duurzaam ondernemen hier een rol in kan spelen. De bedoeling is dat leerlingen aan het einde van deze cursus een plan van aanpak hebben voor hun project. Ze bedenken hoe de technologie een bijdrage kan leveren aan een duurzaamheidsvraagstuk.

Februari - Deadline en beoordeling

De 1e maandag van februari om 12:00 uur is de deadline. Leerlingen leveren hun verslag in bij c3. Het technische gedeelte van het verslag wordt beoordeeld door de expert. Het verslag wordt beoordeeld door een leescommissie. De 10 beste deelnemers gaan door naar de finale.

Maart: presentatietraining

Om de finalisten goed voor te bereiden op de finale krijgen zij een cursus presenteren van c3. Hier krijgen ze tips hoe zij een goede presentatie neer zetten, tijd om de presentatie te oefenen en krijgen ze feedback.

April: finale

De Grote Finale is het beslissende moment: Wie zal Imagination at work - Research & Innovation winnen? De tien finalisten presenteren hun ontwerp of onderzoek voor een vakjury en familie en beantwoorden vragen. De jury bepaalt van welke leerlingen het werkstuk en presentatie het beste aan de gestelde criteria voldoen. Het winnende groepje ontvangt €500, p.p. aan collegegeld!