• darkblurbg
  • darkblurbg

Winnaars Imagination at Work 2022-2023

Gepubliceerd op: 01-05-2023

Scholieren Miguel Tjin en Dylan Prins van het Dalton Den Haag winnen de eerste prijs van de profielwerkstukkenwedstrijd Imagination at Work!

Scholieren Miguel Tjin en Dylan Prins van het Dalton Den Haag namen op donderdagmiddag 20 april in Utrecht de eerste prijs in ontvangst in het kader van de profielwerkstukkenwedstrijd Imagination at Work. Het is de zesde keer dat Centrum JongerenCommunicatie Chemie (C3) deze wedstrijd organiseert. De winnaars ontvangen ieder een cheque van 500 euro als bijdrage voor hun studie.

Imagination at Work is een landelijke wedstrijd waarin scholieren, samen met onderzoekers uit de chemie en life sciences, werken aan vraagstukken rondom duurzaamheid. Drie scholierenteams presenteerden tijdens deze finale hun onderzoek dat ze in het kader van hun profielwerkstuk hebben uitgevoerd. In het onderzoek van winnaars Dylan en Miguel stond de vraag centraal of je een biocide, een hulpstof in verf, kunt verduurzamen door deze te vervangen met voedingsstoffen zoals citroenzuur en calciumcarbonaat. De begeleiding was in handen van Ronnie Peskens van PPG en Jesse Raaphorst van het Dalton Den Haag.

Jurering
De jury van deze editie van Imagination at Work bestond uit:

Juryvoorzitter Onno de Vreede: “Er was sprake van een hoog niveau bij alle finalisten. De jury koos echter unaniem voor deze winnaar omdat het team vol energie op het podium stond en de resultaten gelijk nieuwe interessante vraagstukken oproepen.”

Posterpresentatie
De scholierenteams die niet tot de finalisten behoorden, presenteerden deze middag hun onderzoek via een posterpresentie. Myrthe van der Kruk en Anouk Noorlander van het Dalton Den Haag behaalden hierbij de eerste prijs. Zij winnen een trip naar de circulaire voorbeeldstad Blue City In Rotterdam. Ze deden onderzoek voor Trinseo naar het verduurzamen van het productieproces van plastics met melk als grondstof. De jury werd gevormd door:

  • Caroline Van Reedt Dortland – Directeur Communicatie bij Avantium (voorzitter)
  • Frank Sekeris – Programmacoördinator bij de KNCV
  • Winnie Meijer – Projectleider bij C3

Images at Work
De afgelopen maanden beheerde iedere week een ander scholierenteam het Instagramaccount @exactwatjezoekt.nl om verslag te doen van de voortgang van hun onderzoek. Eva van der Ploeg en Annabel van Schaik van het Dalton Den Haag waren het meest creatief en ontvingen tijdens de finale van Imagination at Work daarvoor Polaroid camera’s.

Imagination at Work
Het is dit schooljaar 2022-2023 de zesde keer dat Imagination at Work wordt georganiseerd. Het gaat om een programma waarin scholieren van het voortgezet onderwijs in het kader van hun profielwerkstuk samenwerken met jonge onderzoekers uit het bedrijfsleven en het hoger onderwijs aan actuele vraagstukken rondom duurzaamheid.

Het programma zorgt ervoor dat jongeren meer inzicht krijgen in duurzaamheidsvraagstukken en dat ze waardevolle ontmoetingen hebben met wetenschappers en vakmensen uit de chemie en life sciences. Ze krijgen de kans mee te werken aan vraagstukken die belangrijk zijn voor hun eigen toekomst. Ook is het een kennismaking met het beroepenveld en stimuleert het scholieren om na te denken over wie ze willen zijn, wat ze willen worden, welke opleidingen daarbij passen en de keuzes die ze maken tijdens de middelbare school.

Achtergrondinformatie over het onderzoek van winnaars Dylan en Miguel
Mensen gieten nog wel eens een restje muurverf door de gootsteen. “Niet doen”, zeggen Miguel en Dylan. De verf bevat hulpstoffen zoals biociden die zo ongewenst in de natuur komt. Biociden beschermen de verf tegen schimmels en bacteriën en zijn onmisbaar voor de houdbaarheid van de verf.

Miguel en Dylan hebben in samenwerking met PPG Coatings gekeken of biociden kunnen worden vervangen door voedingsstoffen zoals citroenzuur en calciumcarbonaat. Het calciumcarbonaat blijkt een mogelijk alternatief. De viscositeit van de verf bleek gelijk aan verf met standaardbiociden. Daarnaast had het een vergelijkbare beschermende functie tegen schimmels en bacteriën. Glanzen deed de verf alleen niet meer goed, maar dit kent een simpele oplossing door calciumcarbonaat alleen als alternatief biocide te gebruiken bij matte verf.
Op basis van dit onderzoek is echter nog geen duurzamer biocide gevonden dat direct op de markt kan worden gebracht. Daarvoor is nog meer onderzoek nodig.